By hizliveri
- Vergi Kanunu ile ilgili değişiklik TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Ak Parti tarafından Meclis’e sunulan vergi paketinde en düşük emekli maaşının 12.500 TL’ye çıkarılması, yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 500 TL’ye çıkarılması ve her sene yeniden değerleme oranınca artırılması ve küresel şirketlere %15, yurtiçi şirketlere %10 asgari kurumlar vergisi getirilmesi var. Ayrıca ilgili teklifte GYO’ların gayrimenkul kazançlarının en az %50’sini kâr payı olarak dağıtmaları, aksi halde kurumlar vergisi istisnasının kaldıracağına yönelik düzenleme de bulunmakta. - Bütçe dengesi haziran ayında 275,3 milyar TL açık verdi.
Merkezi yönetim bütçe dengesi Haziran ayında 275,3 milyar lira açık verirken ilk 6 aydaki kümülatif açık 747 milyar TL’ye ulaştı. - IMF, Türkiye’nin büyüme tahmini revize etti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin 2024 yılı büyüme tahminini %3,1’den %3,6 doğru yukarı yönlü revize etti. Küresel büyüme tahminini ise %3,2’de sabit bıraktı. - Konut fiyatlarında reel gerileme meydana geldi, satışlarda ivme düştü.
TCMB tarafından açıklanan Mayıs ayına ilişkin konut fiyat endeksine göre, konut fiyatları yıllık %45 artarken reel olarak %14,9 oranında azaldı. Konut fiyat artışı 7 aydır TÜFE’nin altında gerçekleşti.TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ise de Haziran ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azaldı. - Özel sektörün yurt dışı kredi borcu yükseldi, kısa vadeli dış borç stoku rekor kırdı.
TCMB tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayı sonu itibarıyla, özsel sektörün yurtdışından sağlamış olduğu krediler yıl başına göre 4,5 milyar dolar artarak 168,5 milyar dolar seviyesine geldi.
Yine TCMB verilerine göre Mayıs ayı sonu itibarıyla, vadesine bir yıl veya daha az kalmış dış borç stoku 253,3 milyar dolar seviyesine yükselerek Şubat’tan beri devam eden rekor serisine bir yenisi daha eklenmiş oldu. - TCMB rezervlerinde artış, KKM’de erime devam etti
TCMB tarafından haftalık açıklanan brüt döviz rezervleri geçtiğimiz hafta 153,8 milyar dolara yükseldi. Bir önceki rezerv 148,4 milyar dolardı. Net rezervler ise 43,6 milyar dolardan 47,7 milyar dolara yükseldi.
BDDK tarafından açıklanan verilere göre de KKM’deki haftalık düşüş trendi devam etti. KKM mevduat ve katılma hesabı büyüklüğü yaklaşık 50 milyar TL geriledi. - Moody’s Türkiye’nin kredi notunu tarihte ilk kez 2 kademe birden yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B3’ten B1’e yükseltirken kredi notu görünümünü pozitif olarak korudu. İki kademe not artışı Türkiye tarihinde ilk kez gerçekleşmiş oldu.
- Uluslararası Yatırım Pozisyonunda 333,5 milyar dolar açık
Türkiye’nin yurtdışı varlıkları ile yükümlülükleri arasındaki fark olan Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) Mayıs ayında 333,5 milyar dolar açık verdi. TCMB tarafından açıklanan veriye göre Mayıs ayında yılbaşına göre Türkiye’nin varlıkları %1,4 artarak 337,3 milyar dolar olurken yükümlülükleri ise %10,2 artışla 670,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. - Mevduat dolarizasyonunda gerileme
TCMB tarafından açıklanan verilere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 12 Temmuz haftasında 1 milyar 187,5 milyon dolar artış gösterdi fakat döviz mevduatının toplam mevduata oranı geriledi. Aynı dönemde TL cinsi mevduat %3,63 arttı. - Global haberler
Avrupa Merkez Bankası beklentilere uygun olarak mevduat faizini %3,75 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünün yineledi ve sürenin verilere bağlı olacağını ifade etti.
İngiltere’de enflasyon yıllık %2 arttı ve üst üste ikinci ayda da İngiltere Merkez Bankası’nın hedef seviyesinde kaldı. Ayrıca İngiltere’de işsizlik oranı %4,4 seviyesine yükseldi.
ABD’de perakende satışlar, Haziran ayında aylık bazda değişim göstermedi. Beklenti aylık %0,3 azalma yönündeydi. Yıllık bazda ise satışlar %2,3 artış gösterdi.